Лецитин є сумішшю сполук, в основному фосфоліпідів. Він виконує багато ключових функцій в організмі, бере участь у регулюванні рівня холестерину або створенні оболонки нервових клітин. Завдяки цьому лецитин підтримує розумові процеси, покращує пам'ять і концентрацію, а також благотворно впливає на роботу серця і печінки.

Лецитин міститься у всіх живих організмах, він будує клітинні мембрани і виконує багато інших ключові функції, такі як участь в обміні речовин, регулювання рівня холестерину і побудова мієлінової оболонки нервових клітин. Лецитин допомагає засвоювати знання і краще справлятися зі стресом. Електричний імпульс, який передається через нервові клітини, може бути більш ефективним завдяки лецитину.

Типи лецитину

Слід зазначити, що існує соєвий лецитин і соняшниковий. Якщо порівняти їх, то ми бачимо що склад повністю однаковий, проте лецитин з соняшнику є новинкою на ринку і поки немає достовірних наукових досліджень на його рахунок. Можливо, що соєвий лецитин є більш корисним, так як він популярний ще з 1907 року. Виробництво соняшникової лецитину почалося на тлі побоювань з приводу ГМО-сої, а також через те, що соя - поширений алерген. Так що, якщо у вас немає ніяких проблем з соєю, і продукт сертифікований на відсутність ГМО, то соєвий лецитин відмінно вам підійде.

Лецитин в продуктах харчування

Лецитин був вперше отриманий з курячих яєчних жовтків. Іншими джерелами, з яких лецитин може бути отриманий в промисловому масштабі, є: ріпак, соняшник, соя і морські тварини (головним чином риба). Лецитин найчастіше отримують на заводах через витрати на виробництво і подальшу переробку.

Нижче в таблиці, ви можете ознайомиться зі змістом лецитину в продуктах харчування:

Найменування Зміст лецитину в 100 г, мг
Яєчний жовток От 9600 до 11000
ікра риб 10000
соєва олія От 1500 до 3900
бавовняна олія От 1500 до 3000
Соняшникова олія От 700 до 1400
Яловичина (м'ясо і печінку) От 850 до 1000
горох 900
Крупа вівсяна 400
гречка 460
пшоно 375
арахіс 160
капуста 130
Мал 110
морква 110
молоко коров'яче От 18 до 60
хліб 32-39

Користь лецитину

В організмі тварин і людини лецитин виконує дуже важливу функцію. Він присутній в кожній клітині організму, особливо в якості компонента клітинних мембран. Його важливість має вирішальне значення щодо функціонування центральної нервової системи. Лецитин бере участь в різних метаболічних процесах, є дуже важливим компонентом мозку і нервової тканини - він захищає мієлінових оболонку, є захисним бар'єром стінок шлунка і бере участь в управлінні холестерином.

Крім того, лецитин має захисну дію на печінку, підтримує засвоєння організмом жиророзчинних вітамінів і прискорює регенерацію організму після тренування. Соєвий лецитин значно знижує рівень холестерину і тригліцеридів, в той же час збільшуючи ЛПВЩ - хорошу фракцію холестерину високої щільності. Лецитин робить позитивний вплив на когнітивні функції і покращує розумові процеси, але важко знайти дуже переконливі докази його терапевтичної дії у людей з розвиненою деменцією.

Лецитин для схуднення

Лецитин бере участь в метаболізмі жиру і холестерину. Поліненасичені жирні кислоти, які містяться в лецитині, зв'язуються з холестерином, полегшуючи його транспорт по організму.

Уявіть собі жир, плаваючий в нашій крові і прилип до тромбоцитів і кровоносних судинах. Лецитин діє так, що жир з їжі розпадається на більш дрібні частинки і не так сильно турбує наш організм. Як це впливає на схуднення? Перш за все, жир завдяки лецитину менше залишається в нашому організмі.

Інструкція до застосування лецитину

Як правильно приймати лецитин? Для зниження рівня холестерину і здоров'я печінки рекомендується приймати 500-1500 мг в день. Для інших цілей, таких як поліпшення стану мозку і зміцнення здоров'я в цілому, можна використовувати до 10 грам в день. Для цих цілей зазвичай використовують порошкову форму лецитину.

Лецитин в формі капсул слід приймати до їди. Капсули необхідно запити досить колічесвтом води. Перед тим як підібрати біодобавку і скорегувати раціон, рекомендується з'ясувати, скільки необхідно лецитину в день.

Встановлено такі норми:

  • Для дорослого - 5-7 г на добу.
  • Для дитини - 1 -4 г

В особливих випадках дозування коригується - за вказівками лікаря.

Запобіжні заходи і побічні ефекти

Препарати, що містять лецитин, не слід використовувати, якщо у вас алергія на будь-які інгредієнти препарату, який ми використовуємо.

В основному лецитин призначений для дорослих - використання продуктів дітьми, вагітними жінками і матерями, що годують не рекомендується. Не перевищуйте рекомендовану добову дозу.

Лецитин вважається безпечною речовиною, значних побічних ефектів від його прийому не виявлено. При високих дозах (тобто більше 10 грам) препарати лецитину можуть привести до ослаблення апетиту, нудоті, здуття живота, викликати біль у шлунково-кишковому тракті і діарею.

Купити лецитин в формі харчової добавки ви всегода можете в нашому магазині. Доставку здійснюємо по всій Україні зручними транспортними компаніями. Наші консультанти завжди допоможуть у виборі добавки саме для Вас.

Зберігання

Лецитин слід зберігати при кімнатній температурі, так як продукт знаходиться в маслянистої формі, він може піддатися прогорання. Тому захищайте його від світла і вологи. Продукт також слід зберігати в недоступному для дітей місці.

Сприятливий вплив лецитину на пам'ять і концентрацію використовується в багатьох продуктах, особливо рекомендується для літніх і розумово працюючих людей. Варто використовувати цей продукт в періоди підвищених розумових зусиль.