BCAA: для кого, коли і чому?

BCAA є одним з найпопулярніших добавок серед спортсменів, і особливо прихильників силових видів спорту. Амінокислоти BCAA дозволяють створити оптимальні умови для розвитку і збереження м'язової маси. На рахунок прийому BCAA існують багато думок і суперечностей. Скільки? Коли? До тренування? Або після ?. У цій статті я постараюся дати відповідь на всі ці питання.

BCAA є амінокислоти, які мають розгалужену бічну алифатическую ланцюг. Три основні білкові амінокислоти, які відповідають цій умові, це лейцин, ізолейцин і валін. Вони складають до 40% щодня споживаних білків. Вони є екзогенними амінокислотами, тобто вони не виробляються організмом. Вони повинні надходити в організм з їжею або через добавки. BCAA відрізняються від інших амінокислот не тільки своєю специфічною структурою, а й тим, що вони не метаболізуються в печінці і м'язової тканини.

BCAA коли приймати?

Час коли потрібно приймати BCAA дуже важливо. Недавні дослідження показують, що найкраще використовувати амінокислоти BCAA в близько тренувальний період. Вони не навантажують травну систему, тому ви можете випити їх безпосередньо передтреніровкой або під час тренувань.

  1. Якщо ви використовуєте інші препарати перед тренуванням, наприклад креатин, аргінін або передтренувальні комплекси, ви також можете додати до них порцію BCAA. Таким чином, ви забезпечите м'язи потужної ін'єкцією амінокислот, яка забезпечить великий запас енергії під час тренування. BCAA буде підтримувати анаболічні процеси і запобігати передчасну втому.
  2. BCAA також варто приймати під час тренування. Це рішення має сенс в ситуації, коли ви тренуєтеся дуже довго і хочете регулярно постачати організм амінокислотами. Ці періодом можна знехтувати, якщо ви приймаєте BCAA до тренування.
  3. Використання BCAA після тренування менш популярно, і цей час вибирають, в першу чергу, люди, які хочуть значно прискорити відновлення після тренування і запобігти м'язові болі, тобто популярну крепатуру. Приймаючи цю добавку після завершення тренування, ви втрачаєте деякі переваги, які ви можете отримати, коли BCAA постачає ваше тіло під час тренування.

Як правильно приймати BCAA

Наукові дослідження показують, що найбільш оптимальна доза BCAA становить від 0,8 до 2 г на 10 кг маси тіла. Більшість культуристів рекомендують використовувати 20-30 г BCAA. Однак дози 1 г на 10 кг маси тіла в день повинне бути досить.

 

Прийом BCAA також варіюється в залежності від днів. У дні тренувань ви можете використовувати BCAA 2-3 рази на день до і після тренування, вранці або під час тренування. У свою чергу, в дні без тренувань ви повинні приймати BCAA відразу після пробужденія.Такой прийом BCAA забезпечить найкращий ефект.

 

Працюючи над сушінням, BCAA слід приймати більше, ніж в разі нарощування м'язової маси. Фокус тоді варто в самиечувствітельние часи дня для катаболізму. Ось чому добре приймати BCAA відразу після пробудження, до силових тренувань і під час тренувань. Якщо тренування випадають вранці, BCAA слід випити відразу після пробудження, а перед тренуванням ми приймаємо поживні речовини з високим вмістом білка.

 

BCAA слід розчинити у воді або соку. Якщо ви приймаєте BCAA перед тренуванням, достатньо всього 300 мл води. Цікавим рішенням також є розчинення BCAA в більшій кількості води і пити напій до, під час і після тренування.

Підсумки

Правильно підібране час і дозування BCAA відмінний спосіб не тільки захистити вже побудовану м'язову масу, але і створити ідеальні умови для росту м'язів. Комбінація лейцину, ізолейцину і валіну кращий спосіб збільшити анаболизм і остановітькатаболізм, для більш швидкого відновлення після тренування. Незалежно від того, тренувалися ви довгий час або багато років, подумайте про добавках BCAA і насолоджуйтеся ефектом швидкого відновлення після тренування!

 

Автор статті: Анатолій Лягу