Вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, є, мабуть, найвідомішим вітаміном, що підвищує імунітет, і критично важливим для нормального функціонування організму.

Вітамін С сприяє стійкості до інфекцій, сприяє загоєнню ран, необхідний для вироблення колагену (типу білка, який зв'язує і підтримує інші тканини організму, такі як шкіра, кістки, сухожилля, м'язи і хрящі), покращує засвоєння заліза і бореться з катарактою, збільшуючи приплив крові до ока. Вітамін С також відомий як потужний антиоксидант.

Оскільки це водорозчинний вітамін, наш організм, на жаль, не здатний самостійно виробляти або зберігати його. Тому необхідно щодня «заправлятися» вітаміном С, щоб не було дефіциту.

Ви, ймовірно, будете страждати від дефіциту вітаміну С, якщо ви курите, піддаєтеся токсинів, п'єте кофеїн в будь-якій формі, перебуваєте в стані стресу, одужує після хвороби або операції, регулярно приймаєте аспірин або старше 55 років. Якщо ви часто піддаєтеся інфекцій і простудних захворювань, відчуваєте брак енергії і регулярні носові кровотечі, а ваші ясна легко кровоточать, ймовірно, вам потрібно більше споживати вітаміну С.

Рекомендується споживати вітаміну С 100 мг / день. Найкраще приймати вітамін природним шляхом з харчових джерел. Хоча апельсини є відомим джерелом вітаміну С, ви можете бути здивовані, дізнавшись, що вони не є джерелом номер один цього вітаміну. Так в яких продуктах міститься вітамін С?
 
Погляньте на наш список 10 корисних продуктів, що містять найбільше вітаміну С.

1. Гуава

Номер один у нашому списку - гуава. Цей субтропічний суперфруктов містить в чотири рази більше вітаміну С, ніж апельсин. Він також багатий на вітаміни А і фолієвою кислотою, а також калієм, міддю і марганцем. Гуава - відмінна дієтична їжа, так як в ній багато клітковини і мало насичених жирів, холестерину і натрію.

Вміст вітаміну С в цьому продукті становить 200 мг на 100 г, тому зміцните свою імунну систему, збільшивши споживання гуави.

2. Чорна смородина

Хоча чорна смородина вказана на другому місці, вона не поступається гуави. Вона також містить 200 мг вітаміну С на 100 м Ці ягоди багаті антиоксидантами і флавоноїдами і допомагають зняти запалення, а також борються з інфекціями сечовивідних шляхів. Ці ягоди також є хорошим джерелом калію.

3. Стручковий перець

Як відомо, стручковий перець, особливо червоний, є одним з кращих джерел вітаміну С, а також славиться високим вмістом антиоксидантів. Червоний стручковий перець є солодшим і насиченим варіантом, ніж зелений стручковий перець, а також містить майже вдвічі більше вітаміну С. Сирі червоні перці можуть похвалитися колосальними 140 мг вітаміну С / 100 г, тоді як сирі зелені перці містять 80 мг вітаміну С / 100 м Коли перець гаситься, рівень вітаміну С в цьому продукті трохи падає. У свою чергу, солодкий перець містить мало калорій і вважається хорошим джерелом вітаміну В6, заліза і калію.

4. Брокколі

Брокколі була названа супер-їжею, яка зміцнює імунну систему і допомагає боротися з онкозахворюваннями. Брокколі містить вітамін С (89 мг вітаміну на 100 г), а також багатий бета-каротином, каротиноїди, вітаміни групи В (включаючи фолат), кальцієм, цинком і клітковиною. Брокколі слід готувати дуже швидко; в іншому випадку він може втратити велику частину своїх корисних компонентів.

5. Полуниця

Популярна полуниця багата клітковиною і антиоксидантами і займає п'яте місце з 80 мг вітаміну С на 100 м Полуницю слід вживати в свіжому вигляді, так як її антиоксидантні властивості, а також вміст вітаміну С знижуються, чим довше вона зберігається.

6. Ківі

Невеликий ківі є одним з найбільш поживних фруктів в світі і містить дуже високий рівень вітаміну С (70 мг / 100 г), калію, антиоксидантів і омега-3 жирних кислот. Ківі повинен бути з'їдений, як тільки він дозріє, і нарізатися на скибочки безпосередньо перед тим, як його з'їдять, так як його заощадження може знизити рівень вітаміну С.

Чи знаєте ви, що ківі виник в Китаї і також відомий як китайський агрус? Коли на початку 20-го століття цей маленький фрукт був представлений і вирощений в Новій Зеландії, жителі цієї країни перейменували його в ківі - в честь коричневої літає птиці ківі, і національного символу Нової Зеландії.

7. Папайя

Папайя містить 62 мг вітаміну С на 100 м Це також відмінне джерело інших антиоксидантних поживних речовин, таких як каротин і флавоноїди; а також вітаміну А і фолату. Вважається, що папайя знижує ризик різних онкозахворювань. Цей тропічний фрукт також містить фермент папаїн, який відмінно допомагає травленню і допомагає нашому організму отримувати максимальну харчову цінність з продуктів, які ми їмо.

8. Брюссельська капуста

Правильно вирощена брюссельська капуста містить корисні фітохімічні речовини, має протиракову дію і є чудовим джерелом вітаміну С (60 мг / 100 г). Брюссельську капусту краще готувати на пару або короткий час, щоб зберегти вітамін С та інші елементи. Таким чином, вона також буде мати набагато кращий смак.

9. Апельсини

Як бачите, апельсини на дев'ятому місці. Апельсини разом з іншими цитрусовими, ймовірно, є найвідомішими джерелами вітаміну С, також вони є відмінним зброєю проти зимових застуд і грипу. Вміст вітаміну С в апельсині становить 50 мг / 100 г. Апельсин підвищує імунну систему і знижує ризик деяких онкозахворювань. Цитрусові також можуть поліпшити кровообіг і знизити рівень холестерину. Слід пам'ятати, що їсти фрукти корисніше, ніж пити сік.

10. Цвітна капуста

Вважається, що кольорова капуста належить до того ж сімейства, що і брокколі і брюссельська капуста, і містить вітаміну С 46 мг / 100 г (в сирому вигляді). Вона містить кілька протиракових фітохімічних речовин, вітаміни групи В і вітамін К. Як і у випадку з брокколі, брюссельську капусту найкраще томити на пару або готувати дуже швидко.

Висновки

Добова потреба у вітаміні С в середньому 100 мг і її легко можна заповнити вживаючи вищеперелічені продукти. Але, в осінній зимовий період здорові люди, як діти, так і дорослі, для підвищення стійкості до простудних захворювань повинні отримувати близько 250-500 мг вітаміну С в день. Потреба у вітаміні С зростає при курінні (на 50%), інтенсивної фізичної роботі, нервово-емоційному стресі і в умовах холодного клімату. Тому краще всього заповнити цей дефіцит за допомогою вітамінних добавок. У нас ви всього зможете подоброму і купити вітамін С для себе і всієї сім'ї. В наявності також є вітамін С для дітей в формі жувальних цукерок.

Рекомендація до прочитання:

Вітамін С - король вітамінів