Збільшення споживання білка в комбінації з відповідною фізичною активністю може сприяти значному зростанню наших м'язів. На ринку існує безліч білкових добавок з різними композиціями, але що шукати і які вибрати?

Білок є живильною речовиною, який ми знаходимо в багатьох видах їжі, включаючи м'ясо, молочні продукти, горіхи і боби. Білки складаються з менших молекул, які представляють собою амінокислоти, що становлять будівельні блоки наших кісток, шкіри, волосся, нігтів і, звичайно ж, м'язів. Найкраще забезпечити організм білком в природному стані, тобто з їжі. Однак, іноді, в разі підвищеного попиту на цей інгредієнт, найзручніше використовувати протеїни, з якого ви можете приготувати смачний напій.

Концентрат або ізолят?

Порошкові протеїнові порошки отримують з різних типів білкових продуктів, в яких поряд з білком також є менша кількість інших інгредієнтів, таких як вуглеводи і жири. Порошок з вмістом чистого білка 70-85% являє собою концентрат. Однак в процесі виробництва може бути отриманий агент з більш низьким вмістом небілкових компонентів, і він є изолятом, в якому вміст чистого білка може становити 95%. Існує думка, що є окремо протеїн для дівчат і протеїн для чоловіків. Насправді цей продукт універсальний, немає ніяких особливих відмінностей для різних статей.

Білок тваринного походження і рослинний білок

Амінокислоти, які саме тіло не може виробляти, називаються екзогенними амінокислотами (необхідними), і тому ми повинні приймати їх з їжею. Білки, які містять всі 10 незамінних амінокислот, є повноцінними білками. Всі незамінні амінокислоти можна знайти в білку тваринного походження, тоді як рослинний білок неповноцінний, так як він не містить всіх незамінних амінокислот або в занадто малих кількостях.

Сироватковий протеїн

Найбільш популярним типом білка, з якого виробляються поживні речовини, є білок молочної сироватки. Сироватка утворюється як побічний продукт при виробництві молочного сиру. Сироватковий протеїн є хорошим білком після тренування, через те, що він швидко вбирається. При виробництві поживних речовин додаються різні інгредієнти, що поліпшують смак.

Через те, що сироватковий білок виходить з молока, він містить лактозу. Люди, які не переносять лактозу, мають проблеми з шлунково-кишкового тракту при його прийомі. Слід також звернути увагу на смакові добавки, часто багато штучних речовин і багато цукру, що підвищує вміст калорій в живильній речовині.

Казеїновий протеїн

Казеїн це білок, який складається з усіх молочних білків. Час перетравлення та абсорбції відрізняється від сироваткового білка. Через те, що він перетравлюється довше, це хороший білок, який потрібно споживати перед сном. Однак він не підходить для прийому після тренування, тому що він поглинається повільніше. Так само, як сироватковий білок містить лактозу в своєму складі. Казеїн зазвичай дорожче сироватки і має більше добавок для поліпшення смаку.

Яєчний білок

Яєчний протеїн, як випливає з назви, виходить з яєць. Після відділення жовтків і зневоднення білків утворюється білковий порошок. Крім того же повноцінного білка, він багатий вітамінами і мінералами. На жаль, він не може бути використаний людьми, страждаючими алергією на яєчний білок, більш того, поживні речовини, що складаються з цього білка, зазвичай набагато дорожче інших.

Соєвий білок

Соя єдине джерело рослинного білка, який містить всі незамінні амінокислоти. Соєвий білок може підтримувати імунітет організму і здоров'я кісток. Соя також може бути корисною в разі серцево-судинних захворювань і зниження ризику розвитку раку. З іншого боку, дослідження показують, що занадто багато споживання сої може сприяти гормональних порушень. Тому слід враховувати цей тип поживних речовин через те, що в даний час соя додається в багато харчові продукти, тому її споживання, часто несвідоме, досить велике.

Соєвий протеїн також може викликати алергію у людей, які страждають алергією на сою, але це хороша заміна білка в разі алергії на лактозу або яєчний білок.

 

Варто прочитати етикетку на упаковці і вибрати той протеїн, який найкраще для наших цілей. Найкраще купувати товари від відомих брендів з середнього цінового діапазону. Низька ціна може в цьому випадку мати низьку якість засвоюваність і смак такого поживної речовини, можуть бути не дуже хорошим.

Важливо пам'ятати, що протеїн є добавкою і повинна бути тільки доповненням до раціону, а не повністю замінювати наші щоденні прийоми їжі.