Цинк є важливим елементом, який бере участь у багатьох життєвих процесах. Як компонент ферментів, він бере участь в метаболізмі жирів, вуглеводів і білків. Крім того, він впливає на правильне функціонування імунної системи, і, отже, зміцнює імунітет і запобігає різні види інфекцій. Також відомо вплив цинку на репродуктивну систему він покращує фертильність, збільшує вироблення сперми у чоловіків і допомагає регулювати менструальний цикл у жінок. Крім того, він захищає чоловіків від раку та інших захворювань простати.

Дефіцит цинку може торкнутися людей, дієта яких не включає в себе досить продуктів багаті цинком. Низьке споживання продуктів харчування, які є джерелом цинку, велике споживання оброблених харчових продуктів, заліза, цукру і алкоголю сприяють нестачі цього мінералу. В добу жінкам приблизно потрібно 12 мг цинку, а чоловікам 15 мг. Дещо більше потреба в продуктах містять цинк у вагітних жінок і годуючих мам.

А в яких продуктах міститься цинк?

Нижче представлений список з 5 продуктів, в яких знаходиться найбільша концентрація цинку

Устриці, креветки та інші ракоподібні

Устриці є не тільки афродизіаком, але і кращим продуктом багатим цинком. 100 г устриць покриває добову потребу в цьому елементі. Вам не потрібно турбуватися про те, щоб приймати цинк в пігулках, коли ви з'їсте салат з морепродуктів. Наш організм легко позбутися надлишку цинку з природних джерел. Для тих, хто не любить устриці креветки. Вони містять трохи менше цинку, ніж устриці, але вони також є відмінним джерелом білка і натурального цинку в продуктах, без зайвих калорій.

Часник

Список переваг вживання часнику дуже довгий: він є природним антибіотиком, підвищує імунітет, лікує застуду, піклується про здоровий серце і володіє протираковими властивостями. Вживання одного зубчики не задовольнить вашу щоденну потребу в цинку (я не закликаю вас є всю головку!), Але додавання часнику в ваші страви додає частина цинку в ваш щоденний раціон.

Кунжут

Сирі насіння кунжуту, запечені або розмелені в формі пасти тахині, є відмінним джерелом цинку в продуктах. У 100 г кунжуту ми знаходимо 10 мг цинку. Для тих, хто любить екзотичні аромати, я рекомендую хумус. Але остерігайтеся солодкого кунжуту цукор знижує засвоєння цинку, тому солодка кунжутове закуска принесе більше шкоди, ніж користі.

Кешью
Ще один відомий продукт в якому міститься цинк. Жменя кешью в день підтримує, серед іншого розвиток м'язів, впливає на мозок, допомагає збільшити лібідо. На додаток до цинку, кешью також містить селен і вітамін Е.

Дикий рис

Ще один продукт зайняв своє місце в нашому списку цинк в продуктах. Містить цинк, фосфор, магній, залізо і вітаміни B. Однак пам'ятайте, що дикий рис не є диким різноманітністю традиційного китайського рису (в магазинах ви можете знайти «заплутану» суміш дикого і пропареного рису), тільки рослина, що відбувається в Північній Америці, який індіанці називали священним зерном. Він успішно замінить макарони, тому замість відгодівлі з глютеном спробуйте є дикий рис ми будемо не тільки доповнювати цинк, а й зміцнювати кістки, покращувати імунітет, забезпечувати організм антиоксидантами і полегшувати травлення.

Підсумки

Регулярне застосування продуктів з вмістом цинку, благотворно позначиться на здоров'ї людини. Цинк допоможе зменшити кількість простудних захворювань, ліквідує сухість та лущення шкіри, підбадьорить організм і позбавить від почуття хронічної втоми. Добова потреба в цинку в даний час складає 15 мг для чоловіків і 12 мг для жінок. У періоди простудних захворювань дана потреба зростає в нескольно раз, аж до 90 мг на день. Погодьтеся, Набирати таку кількість цинку з продуктів харчування вкрай важко, тому на допомогу нам приходить цинк у вигляді харчових добавок.

Якщо почати приймати цинк в адекватних дозах (80-92 мг / добу) відразу після появи перших симптомів і продовжувати протягом двох-трьох тижнів, то тривалість застуди зменшується в середньому на три доби, при цьому тривалість виділень з носа скорочується на 34%, закладеності носа - на 37%, першіння в горлі - на 33%, захриплості - на 43%, кашлю - на 46%, болів в м'язах - на 54%. Поєднання вітаміну С, цинку, часнику, чорнушки ( «чорний кмин») і женьшеню скорочує час вирішення всіх симптомів ГРЗ на чотири дні і зменшує тяжкість проявів захворювання.

Звичайно, цинк - не панацея для зміцнення імунітету, адже набагато більший ефект дасть комплексний підхід: збільшити час, відведений на сон і відпочинок, уникати стресів, не переїдати, регулярно займатися спортом.

Читайте також

Топ-10 продуктів, що містять найбільше вітаміну С